Milli Kütüphane Arşivindeki Tarihi Haritalar, İKÇÜ Akademisyenlerinin Projesi ile Dijitalleştiriliyor

 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ile Medya ve İletişim Bölümü, İKÇÜ Medya ve İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İzmir Milli Kütüphane ortaklığında yapılan “İzmir Milli Kütüphane Haritalarının Dijitale Aktarılması” adlı proje çekimleri başladı.

 

İzmir Milli Kütüphanesi’nde yer alan asırlık harita ve şehir planının dijital ortama taşınmasını amaçlayan projede, tarihi 1850’li yıllara dayanan 700’ye yakın eser yüksek çözünürlükle fotoğraflanıyor.

 

İzmir Milli Kütüphanesi ile birlikte hazırlanan bu proje ile önemli bilgi kaynakları türlerinden olan harita ve şehir planlarını farklı disiplinlerden araştırmacılardan oluşan ekiple birlikte dijitalleştirmeye başladıklarını dile getiren Proje Yürütücüsü Arş. Gör. Dr. Özgür POLAT,

“Koleksiyonu üniversitemizin Medya Merkezi’nde dijital ortama aktarırken aynı zamanda Osmanlıca, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve Yunanca dillerinde olanları da Türkçe’ye çeviriyoruz. Projenin tamamlanmasıyla birlikte koleksiyonda yer alan harita ve şehir planlarının erişimi daha kolay bir hale gelmiş olacak. Bu nedenle projenin araştırmacılar ve meraklılar için önemli olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.  Polat, projenin ayrıca Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden öğrencilerin gönüllü olarak çalışmalara katılmalarına olanak sağlayarak dijitalleştirme çalışmaları hakkında tecrübe edinmelerine de katkı sağlamış olduğunu aktardı.

 

Projenin araştırmacılarından Prof. Dr. Mehmet Ali AKKAYA koleksiyonda en eskisi 1850'li yıllardan olmak üzere birçok harita ve şehir planının yer aldığını ifade ederek, “Koleksiyondaki haritaları incelediğimizde Osmanlı İmparatorluğu'nun siyasi, ekonomik ve kültürel tarihinin yaşandığı iklime bağlı olarak haritalar geliştirilmiş olduğunu görebiliyoruz. Ayrıca koleksiyonda 1950'lerin başından itibaren hazırlanmış önemli şehir planları var. Koleksiyonların, raflarda kaldığı sürece bilinirliği çok fazla değil. Bugünkü kuşağın elektronik pratiğini dikkate alırsak haritaların dijital platformda erişilebilir olması çok önemli. Eğer bilgiye erişemiyorsanız yok hükmündedir. Biz de projemizle bu kaynakları erişilebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Birkaç haftaya kadar dijitalleşmenin tamamlamış olacağız” diyerek, Proje kapsamında basılı bir katalog hazırlamayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

 

İzmir Milli Kütüphanesi’nde görevli kütüphaneci ve aynı zamanda Proje Araştırmacısı Ezgi Ergin ise ülkemizdeki altı derleme kütüphanesinden biri olan İzmir Milli Kütüphanesi’nin, 1 milyona yakın kitap, gazete, dergi, harita ve şehir planı ile 4000 kadar nadir yazma ve matbu eserden oluşan zengin ve özgün bir koleksiyona ev sahipliği yaptığını belirtti.

Ergin “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ile İzmir Milli Kütüphane arasında yapılan iş birliği ile koleksiyondaki 700 kadar harita ve şehir planının dijitalleştirilmesi çalışmalarına başladık. Uluslararası standartlara uygun şekilde dijitalleştirilen ve üst verileri tanımlanan bu koleksiyon, nadir ya da tek nüsha olmasından kaynaklanan değerinin yanı sıra tarihi aydınlatacak potansiyel bir bilgi kaynağı olması bakımından da önemli. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait 19. Yüzyıl haritaları, Kiepert haritaları ve Pervititich planları koleksiyonun önemli parçalarından” diye konuştu. Araştırmacı Doç. Dr. Gülten ALIR DERBENT ise “Haritaların dijitalleştirilerek, sadece ulusal değil aynı zamanda uluslararası kullanımına açılması, dijital dünyanın yeni imkanları sayesinde yaratıcı ve katma değerli yeni araştırmaların yapılabilmesine imkân sağlanabilir. Dijitalleştirme çalışmalarının önemli katkılarından birisi de elbette haritaların uzun dönemli korunmasıdır. Haritaların görünürlüğü ve kullanımı artarken, orijinali kullanım hasarlarına karşı korunabilecek, dijital kopyalara ise uzun dönemli erişim garanti altına alınmış olacaktır” dedi.

 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Bölüm Başkan Vekili ve İKÇÜ Medya Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazım ANKARALIGİL ise tarihi değeri olan haritaların dijitalleştirilmesinin ciddi bir görsel iletişim bilgisi ve teknik altyapı gerektirdiğini belirterek “Medya ve İletişim Bölümü akademisyenlerinin ve İKÇÜ Medya Merkezi çalışanlarının tecrübelerini bu projeye aktarmaları büyük bir önem arz etmekte ve kolaylık sağlamaktadır. İKÇÜ Medya Merkezi’nin mevcut alt yapısına ek olarak proje kapsamında temin edilen ekipmanlar aracılığıyla da proje için gereksinim duyulan alt yapı da bir adım ileriye taşınmıştır. Proje için gerekli sistemin kurulması ve haritaların dijitalleştirilmesinde İKÇÜ Medya Merkezi Müdür Yardımcıları Sn. Dr. Öğretim Üyesi Halit Kartal, Dr. Öğretim Üyesi Ümit AYDOĞAN, Medya ve İletişim Bölümü Arş. Gör. İsmail Erol ve Arş. Gör. Rabia Serttaş’ın büyük emekleri bulunmaktadır. Ayrıca projede desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Saffet KÖSE ve Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Dekanımız Sn. Prof. Dr. Turan GÖKÇE’ye teşekkürlerimizi sunarız” şeklinde konuştu.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat