İKÇÜ Medya Merkezi, Savunma Sanayii Analisti Kozan Selçuk Erkan’ı Ağırladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Medya ve İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (Medya Merkezi), Gemi ve Deniz Mühendisi/Savunma Sanayii Analisti Kozan Selçuk Erkan’ı ağırladı. 

İKÇÜ Medya Merkezi, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında temaslarda bulunmak üzere İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’ni ziyaret eden Savunma Sanayii Analisti Kozan Selçuk Erkan’ı konuk etti. İKÇÜ Medya Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ümit Aydoğan ile Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Şentürk’ün de hazır bulunduğu ziyarette, savunma sanayii konusunda, özellikle de deniz sistemlerinde uzmanlaşmış olan Kozan Selçuk Erkan, bir dizi açıklamalarda bulundu. 

Üniversite-Sanayi İşbirliklerini Geliştirmek Önemli 

Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmenin önemine vurgu yapan Kozan Selçuk Erkan, kendisinin de bir sanayici olduğunu hatırlattı ve üniversiteler ile sanayinin AR-GE konusuna yaklaşımının farklı olduğunu belirtti ve bu iki farklı bakış açısının örtüşmesinin üniversite-sanayi işbirlikleriyle mümkün hale gelebileceğini kaydetti. 

Özel Alanlarda Uzmanlaşmak Gerekiyor

Günümüzde yurtdışı deneyim olanakları ve üniversite mezunlarının yurtdışı deneyim kazanmaları ile ilgili görüşlerini paylaşan Erkan, “Eskiden Türkiye, yurtdışına göre daha ucuz nitelikli personel yetiştirdiği için çok tercih edilen bir ülke iken, şimdi artık bu tüm dünyaya yayıldı. Ayrıca şirketlerin kendi ülkelerinde istihdam etmek yerine, personeli bulundukları yerden online olarak çalıştırmalarının daha avantajlı hale geldiği bir aşamaya geçmiş bulunuyoruz” dedi. Yurtdışında aranan biri olmanın belli başlı şartları bulunduğunu söyleyen Erkan, iyi derecede yabancı dil bilmenin ve özel bir alanda yetkinleşmenin bunların en başında geldiğini dile getirdi ve çok özel ihtisaslar geliştirmenin gerekliliğine vurgu yaptı. 

Türkiye’nin Önü Çok Açık

Türkiye’nin savunma sanayiinde özellikle son yıllarda gerçekleştirdiği atılımlara değinen Erkan,  “Benim uzmanı olduğum konuda Türkiye’nin önü çok açık. Yapılan gemiler, sürekli yurtdışına ihraç ediliyor. Yurtdışından devamlı siparişler alınıyor. Özellikle sivil ihtisas gemileri konusunda çok iyi durumdayız. Örneğin, büyük yük gemileri konusunda Çin’le rekabet edemiyoruz ama elektrikli gemiler konusunda Norveç’in şu anda en büyük üreticisi biziz. Aynı şekilde hidrojen yakıtlı bir geminin inşası konusunda Avrupa’nın en büyük üreticisiyiz. Balıkçı gemileri alanında da çok iyiyiz. Askeri alanda da, savunma sanayiinde lojistik gemileri, ihtisas gemileri, korvetler ve fırkateynleri dünyaya satan bir ülke olmaya başladık. Havacılık konusunda da gitgide daha iyi yerlere geliyoruz. Yalnızca uçak üretmiyoruz, aynı zamanda Türkiye’de büyük şirketlerin alt yüklenici üreticisi olarak çalışan bir sürü şirket var” dedi. 

İşin Medya Ayağının da İyi Yönetilmesi Lazım

Sadece üretmenin yeterli olmadığı görüşünü paylaşan Erkan, bunun yanı sıra tanıtım, satış, pazarlama ve sosyal medya yönetimi gibi alanlarda da nitelikli çalışmalar yapılmasına ve işin medya ayağının iyi yönetilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Erkan, “Kamuoyu oluşturma bilincine sahip olmak gerekiyor. Bir işi Türkiye’ye verdiklerinde, bu işin üstesinden gelebilirler mi? şeklinde bir şüphe uyanmaması gerekiyor. Bir işi teknik olarak yapabiliyor olmanız yetmiyor, kamuoyuna yapabileceğinizi kabul ettirmeniz de bir o kadar önemli” dedi. 

İlgili Resimler


Menüyü Kapat